حتما این موضوع برای شما نیز پیش آماده که برای تعویض روغن موتور خودرو خود به اتوسرویس مراجعه کرده و با انواع مختلف روغن موتور با برندها و برچسب های مختلف روی قفسه ها مواجه شده اید و از خود این سوال را بپرسید
سیالات در خودرو نقش بسیار مهم و حیاتی دارند. یکی از این سیالات مهم روغن موتور نام دارد.
همانگونه که در مقاله قبلی اشاره شده، مهمترین وظایف روغن موتور به شرح ذیل می باشند :
انتخاب روغن موتور مناسب خودرو پارامتر های مهمی دارد که به آن ها اشاره خواهد شد.
فاکتورهای تعیین کننده در انتخاب روغن موتور
یکی از فاکتورهایی که در تعیین انتخاب روغن موتور نقش اساسی دارد، بررسی روغن موتور از نظر گرانروی(ویسکوزیته) است. یعنی غلظت روغن موتور باید به چه میزان باشد تا با توجه به نوع کارکرد موتور و شرایط آب و هوایی، روغن موتور بهترین عملکرد را داشته باشد. انجمن مهندسین خودرو (Society of Automotive Engineers) یا به اختصار SAE برای تعیین گرانروی) ویسکوزیته )روغن موتور استاندارد خاصی را طرح کرده اند.
مانند: (SAE : 10W40, 20W50 , 5W40, 5W30 , …):
عدد اول قبل از حرف W نشان دهنده گرانروی روغن موتور در دمای پایین ( فصل زمستان) است و هرمقدار این عدد کوچک باشد روغن موتور رقیق تر است و به شما این اطمینان را می دهد که در همان استارت اول کل اجزای داخلی موتور روغن کاری شده و موتور به راحتی روشن شود . . این عدد نقش مهمی در استارت اول در روزهای سرد زمستان بازی می کند.
عدد دوم بعد از حرف W نشان دهنده غلظت روغن موتور در دمای بالا(۱۰۰درجه سانتی گراد) بوده و هرچه این عدد بزرگتر باشد غلظت روغن موتور بالاتر است. برای مثال اگر شما در شهری مثل اهواز زندگی می کنید که دمای هوای آن تا ۴۰+ درجه سانتی گراد افزایش پیدا می کند، بهتر است روغن موتوری را انتخاب کنید که با توجه به گرمای هوا و گرمای داخلی موتور خاصیت روانکاری خود را از دست ندهد یعنی غلظت آن به مقدار کافی باشد. چون ممکن است روغن موتور در این شرایط کاملا رقیق شود و در نتیجه کارایی خود را از دست بدهد.
۲- شاخص API(کیفیت روغن موتور)
شاخص American Petroleum Institute یا به اختصار API که توسط انجمن نفت امریکا مطرح گردیده است، بیان گر کیفیت روغن موتور بوده و با ۲ حرف انگلیسی بر روی بطری روغن موتور مشخص می شود.
حرف اول بیانگر نوع سوخت است که در سوخت دیزل با (Commercial) C و در نوع بنزینی با (Service Station) S نمایش داده میشود؛ حرف دوم نیز نشان دهنده سطح کیفیت روغن موتور است که در نوع دیزلی بین A تاJ و در نوع بنزینی بین A تا N متغیر است، هر چه حرف دوم به A نزدیکتر باشد کیفیت روغن نیز کمتر خواهد بود. شاخصهای قدیمی در روغن موتورهای بنزینی به صورتSA/SB/SC/SD و در نوع دیزلی به صورت CA/CB/CC/CDبودند،که این روغن موتورها از کیفیت پایینی برخوردار و تنها در موتورهای قدیمی کاربرد داشتند اما امروزه سطح کیفیت روغن موتورها به طور چشمگیری افزایش یافته و در خودروهای جدید از روغن موتورهایی با شاخص SJ/SL/SM/SN استفاده میشود.
برای انتخاب شاخص کیفیت روغن موتور(API) بهتر است بر اساس همان سطح کیفی (و یا سطوح بالاتر )که در دفترچه خودروی شما ذکر شده است ،استفاده نمایید و از روغن موتورهای با سطوح کیفیت پایین تر به هیچ عنوان استفاده نکنید.
یکی دیگر از فاکتور هایی که در انتخاب نوع روغن موتور مهم است،شاخص خلوص تولید روغن موتور است. فرآیند تولید هر روغن موتور با روغن موتور دیگر کاملا متفاوت است.
روغن موتور مینرال یا معدنی از سادهترین و ابتداییترین روغن موتورهای موجود در بازار محسوب میشوند که بر پایه نفت خام تولید و بدون اصلاح سازی ساختار شیمیایی وارد بازار می شود. این روغن موتورها اغلب فاقد افزودنی بوده و به همین دلیل تنها برای خودروهای قدیمی و کلاسیک کاربرد دارند.
روغن موتور نیمه سنتتیک ترکیبی از روغن موتورهای سنتتیک و روغن موتور مینرال است. روغن موتور نیمه سنتتیک از تمام مزایای روغن سنتتیک بهره نمیبرند، اما در مقایسه با روغن موتورهای مینرال از کیفیت بالاتری برخوردارند.
این نوع روغن موتور برای خودروهایی مانند پژو ۲۰۶، پژو ۴۰۵ ، پژو پارس ، سمند، تیبا، ام وی ام و …. مناسب است.
روغن موتور های تمام سنتتیک به صورت شیمیایی و در آزمایشگاهها ساخته میشوند و به همین دلیل نسبت به سایر روغن موتورهای موجود از کیفیت بالاتر و قدرت روانکاری بیشتری برخوردار می باشند. این نوع روغن موتور بیشتر برای خودروهای دارای موتورهای پیشرفته مانند خودروهای لوکس و اسپورت کارایی دارد.از مهمترین ویژگی های این نوع روغن موتور به این موارد می توان اشاره نمود :روان بودن در دماهای پایین بسیار، حفظ کامل خاصیت چسبندگی در دماهای بالا، دارای بهترین و طولانی ترین عملکرد در شرایط با فشار کار بالا وحفاظت در برابر رسوب.
خودروهایی مانند: بنز، بی ام و، تویوتا ، هیوندای و کیا و.. . می بایست از این نوع روغن موتور استفاده کنند.
می توانید همین الان ” مقاله روغن موتور چیست و چه وظیفه ای ” دارد را مطالعه کنید