شما هم احتمالا جز آن دسته از افرادی هستید که در بازه های زمانی متناوب روغن موتور خودرو خود را بررسی میکنید!
حتما این سوال برای شما پیش آمده که چرا گاهی اوقات روغن موتور سیاه می شود ؟!
روغن موتور از روغن پایه (Base Oil)و مواد افزودنی( Oil Additives )تشکیل شده ، که ترکیب این دو ماده ای به رنگ قهوه ای به وجود می آورد.
در طی فرآیند احتراق در موتور خودرو ، مقدار بسیاری ذرات دوده و مواد ناشی از احتراق ناقص به وجود می آیند.این ذرات که در روغن غیرمحلول بوده،موجب تشکیل رسوب در پیستون ها شده و بعضا باعث چسبندگی رینگ و پیستون نیز می شوند.
همانطوری که در مقالات قبل(روغن موتور چیست و چه وظیفه ای دارد؟) اشاره شد،یکی از وظایف روغن موتور، پاک کنندگی و معلق سازی ذرات حاصل از سایش قطعات و ترکیبات ناشی از احتراق سوخت توسط مواد افزودنی موجود در آن می باشد. نکته حایز اهمیت این است که هر چه مقدار این مواد افزودنی بیشتر باشد،قدرت پاک کنندگی روغن بیشتر بوده و در نتیجه روغن سریعتر سیاه می شود. و بالعکس هرچه میزان مواد افزودنی موجود در روغن کمتر باشد،روغن دیرتر سیاه شده و باعث ته نشین شدن رسوبات در موتور و آسیب رسیدن به آن می شود.
در طول مدت کارکرد روغن در داخل موتور ، هنگام خروج دودههای سیلندر مقداری روغن روی سیلندر باقی مانده ولی پیش از خروج دوده ها مقداری از آنها با هم ترکیب میشوند. در طی این فرآنید روغن موتور، دوده ناشی از احتراق موتور را به دلیل خاصیت پاک کنندگی جذب کرده و سیاه میشود. پس از پایین آمدن روغن، روغنهای دوده گرفته داخل کارتر میشوند و رنگ سیاه خود را با باقی روغن داخل کارتر به اشتراک میگذارند.
به این ترتیب همواره توجه داشته باشید روغنموتوری که بعد از یک ساعت کار کردن درون موتور سیاه شود، روغنی مناسب و استاندارد است، چرا که توانسته آلودگیهای داخل موتور را بشوید و به یکی از وظایف اصلی خود بهخوبی عمل کند. پس اگر بعد از مدتی روغن موتور خودرو شما تغییر رنگ نداد و سیاه نشد ، نگران شوید و در اسرع وقت آن را تعویض کنید. چرا که دوده بر روی قطعات متحرک موتور رسوب کرده و باعث روغن سوزی ، ساییدگی قطعات و آسیب به موتور می شود.
پس
نگران نباشید!!!
سیاه شدن تدریجی روغن موتور هنگام کار،دلیل نامرغوب بودن آن نبوده ،بلکه نشان دهنده عملکرد مواد افزودنی پاک کننده و متفرق کننده موجود در آن است.